Wednesday, 20 October 2010

Kematian

Kejadian smlm & arini buat aku sedar ttg sebuah kematian.
Semalam ada 2 kematian yg berlaku. 
actually smlm aku follow akakku pegi melawat ayah mentuanya dihospital sg buloh.
first time aku ikot dia ke sana.
kami sampai dlm pukul 5 lbh kt sana. so sapai jer kat katil ayah mentuanya, memang rase nk menitis air mata nie tp aku cover.
sbb memang ayah mentua akak aku dah tenat sbb cara bernafas pn dah lain mcm.
pastu mata aku dok melilau2 pandang pesakit lain. sorg demi sorang aku usha pandang.
Ada sorg pakcik nie aku asik pandang dia jer bkn ape kesian sbb terlantar je & nafas pn guna alat. Tak sanggup aku.
Pastu pandang pulak ayah mentua akak aku. huhuu~
Stgah jam kmudian doktor dtg, dia bgtau ayh mentua kakakku da xde harapan. Doktor bg pilihan sama ada bg dia meninggal dlm kdaan tenang @ try push dia untuk hidup jgak dgn bantuan ubat tp doktor ckp apa2 pn dia ttap akn pegi sbb keadaan da kritikal.
so dari paksa2 & menyeksakan dia better lepaskan dia pegi dlm kdaan tenang.
semua yg dtg bacakan bacaan yassin untuknya.

Berbalik cerita pakcik yg mula2 td, jururawat keluar masok kt katil pakcik td. Aku dok tgok jer. ttibe aku tdgr sayup2 bacaan kalimah syahadah dan yassin kt katil pakcik tu.
rupanya pakcik tu pn sama mcm ayah mentua kakakku, akan pegi bbler masa.
dia da xde arapan jgak. mmg xsapai 2 jam aku kt ctu..pakcik tu da jd arwah. mcm xcaye jer.

Lebih kurang pukul 9 lbh...aku ngn family nak pulang. Parents aku pn dtg tp dowg dtg lewat.
Singgah jap g jejantas sg buloh beli mknan.
pastu kami balik & sapai rumah lbh kurang pukul 10 lbh..
aku ckp kt kakak aku..kalau ada msg masok kt hpon dia, aku jd takot, kot2 ada berita buruk. 
Yerrr....mmg bnr tjadi. Abg ipar anta msg mengatakan ayahnya telah kmbali kerahmatullah pd pkul 10.20 mlm.
So pg td kitaorg skeluarga pergi melawat arwah..tlg pape yg perlu.
Alhamdulillah semuanya telah selesai. Semua yg terjdi nie terlalu pantas 2 kematian dlm masa xsapai beberapa jam.
moga roh mereka dtmptkn dikalangan owg yg beriman. AL-FATIHAH

15 comments:

Azmer Lias said...

sedey ye bce..huhu...sesungguhnya, setiap yg bernyawa akan pergi meninggalkan dunia yg fana ni... hnya doa yg mmpu dititipkan

farah_liyaNa_muJib said...

al=fatihah....

eila said...

azmer.

sy menengok nya pn rase sedeyh..
terbygkan kalo diri sendiri or family sendiri di tmpt arwah2 tu..
pape pn kte yg idop nie perlu diteroskn khidupan.
moge roh mereka tenang disana. Amin

eila said...

farah.

Al-fatihah..moge mereka ditmptkn dikalangan owg yg beriman.

MissyNursy ♥ said...

al fatihah buat mereka..hmm..same la..kkdg xthn sedeyh bile tgok keadaan yg cm2..lg2 klu dh nazak..
sayu je tgok..

eila said...

mmg sayu pn time tu..
xtau la bagaimane rase bler kte khilangan owg yg kte cyg..
terutama family kte..
xterkata lgsg..

Aniza said...

salam


lebih banyak kita berlegar sekitar kematian adalah lebih baik daripada terlupa tentang kematian...

piKOk said...

al-fatihah....
semakin hari kita semakin dkt dgn kematian..

nina syakina said...

al fatihah...

sila ambil award yekk... http://loveninasyakina.blogspot.com/2010/11/nina-dapat-award-anugerah-blogger.html

eila said...

tenkiu nina.. mekaseh

HaNTwO said...

al fatihah...

alexa yussida said...

org yg bijak ialah org yg mengingati mati..segalanya telah ditentukan..kita yg hidup haruslah sntiasa bersedia memasuki alam sana..al fatihah

Rt-qaH said...

Al Fatihah..menitis air mata tQaH baca nie..kita manusia ttp akan kembali kepada NYA..takziah eila..

eila said...

Mekaseh Hantwo, alexa yussida n Rt-qah

She's retarded said...

innalillah, semua manusia akan meninggalkan dunia ni juga akhirnya.
stay strong yep