Saturday, 6 November 2010

Fenomena Kena Tindih

"Petikan ini diambil dari seorang sahabat sebagai rujukan bersama-sama."

Janganlah kite ni selalu tuduh hantu le, jin le, tahyul semua tu. Aku baca segmen pengalaman menyeramkan dalam book and readings, banyak sangat orang dok cerita pasal pengalaman kena tindih ni. Betul ke kena tindih disebabkan gangguan makhluk seperti jin atau hantu?
Orang ramai describe kena tindih seperti takleh gerakkan seluruh badan, hujung jari, terasa berat kat dada, nampak benda-benda pelik (hantu, makhluk hitam dan sebagainyer). Kalau aku tanya sini, mesti ramai jawab pernah kena. Ni aku nak cerita sikit pasal fenomena hempap/tindih atau nama medical nya 'sleep paralysis'.
Sleep paralysis atau dimelayukan 'lumpuh waktu tidur' adalah condition yang terdiri daripada of course la paralysis (lumpuh) yang temporary (sementara). Temporary paralysis ni selalu berlaku bila masa hendak tidur (hypnagogic paralysis) atau baru-baru bangun dari tidur (hypnopompic paralysis).
Normal badan manusia bila tidur, bila masuk stage tidur yang nyenyak atau REM (rapid eye movement waktu nyenyak ni, bijik mata kita gerak-gerak) stage otak akan bagitau badan kita suruh rehat so, badan kita kira macam switch off kejap REM atonia (tader muscle tone).
Otak kita pun ada switch off button dipanggil reticular activating system RAS. Bila otak dah switch off badan, dia pun auto switch off RAS ni, so tinggal automatic function (degupan jantung, bernafas etc.) jer yang on. Kiranya screensaver laaa or hibernate so, bila kita bangun, RAS switched on balik. Kita sedar fully awake state. Tapi kadang-kadang, electrical signal tidak diactivate kan oleh otak suh switch on balik badan kiter. Maka masa tu laa badan kita lumpuh seketika. Before otak activate balik, memang menakutkan tapi benar.... tapi paralysis tu tak semestinyer complete atau full, kadang-kadang partial atau sebahagian jer. Tu ada yang boleh gerakkan ibu jari, tetapi badan lain lumpuh etc..
Satu lagi, sleep paralysis ni selalu jugak datang sekali dengan hallucinations (halusinasi la) either dalam bentuk auditory (dengar bunyi pelik-pelik), visual (nampak benda bukan-bukan) atau tactile (deria sentuhan, terasa benda sentuh/hempap dll).

Sebab-sebab atau benda-benda yang boleh terjadinya sleep paralysis:
1. Tidur dalam posisi terlentang terlalu lama.
2. Jadual tidur yang tak tentu arah (irregular sleep clock)
3. Sleep/rest deprivation (tidak cukup tidur..penat sangat)
4. Stress yang banyak kat otak, masalah keluarga, kewangan dan lain2.
5. Pertukaran gaya hidup secara tiba-tiba (macam biasa dok rumah jer, tetiba esok gi panjat gunung, kayuh basikal....heheh extreme sangat contoh aku ni)
6. Orang yang ader penyakit narcolepsy

3 comments:

maCy said...

yg maCy tau biasa sebab stress kena. huhu

farah_liyaNa_muJib said...

thank sis... info yg menarik... akhir nye br fara tahu knape badan jd lumpuh kejap waktu tdo.... :D

eila said...

hehee..wokeh cik fara.
lenkali jgn takot2 lg nk tdoh. lalala~